fredag 29 maj 2015

Ordlista Teknik och Kemi

Separationsmetoder - Metoden som används för att dela upp (eller separera) ämnen i en blandning.

Dekantering – En separationsmetod som går ut på att låta de fasta partiklarna i en vätska sjunka till botten och sedan försiktigt hälla över vätskan och låta de fasta partiklarna stanna kvar.

Filtrering – En annan separationsmetod som går ut på att låta en vätska rinna igenom ett filterpapper så att alla bitar som inte sjunker eller är väldigt små fastnar i filtret.

Destillering – En separationsmetod. Den går ut på att om man t.ex. vill separera vatten blandat med socker så häller man det i en kolv och kokar det. Genom ett rör går ångan till en annan bägare där det blir rent vatten.

Kromatografi – en separationsmetod som går ut på att separera olika ämnen i t-ex- färg

Utrustning (bägare, gasolbrännare, stativ, trefot, nät, provrör, e-kolv, filtrerpapper, tratt, stativklämma) -

Blandningar – När flera ämnen blandas tillsammans men man ser de olika ämnena.


Lösningar – När ämnen blandas tillsammans och man inte kan utskilja dem, såsom saft.

Modell - Kan vara ett mindre datorprogram eller bygge som visar hur det kan fungera och se ut i verkligheten.
Man kan göra modeller av hus, bilar, maskiner mm.  

Partikelmodell - Är olika modeller av hur atomer och molekyler ser ut, eftersom att alla inte är överens om hur dem ser ut. Dem kan t.ex. se ut som några bollar som sitter ihop.

Egenskaper hos olika ämnen - Ämnen har olika egenskaper, som järn är hårt och starkt, det är lättformat och kol gör det starkare.
Socker och salt ser likadana ut men är olika beroende på ämnets egenskaper.

Fasövergångar - är då t.ex. vatten övergår från att vara i fast form, till flytande form, till gasform. 

Aggregationsformer - eller aggregationstillstånd är i vilken form ett ämne är i. Dem vanligaste är Fast, Flytande och Gasform.

Materia - är allt som går att väga. Allt som man kan ta på och känna är gjort av materia. 

Atomer - är världens minsta byggstenar. Allting är gjort av atomer och det finns ungefär hundra tusen olika atomer. Ett grundämne är ett ämne som är gjort av bara en sorts atom, som guld t.ex. Om det finns olika sorters atomer i ämnet, som vatten som består av väte och syre, är det inget grundämne. 

Molekyl - är minst två atomer som har binds samman och bildar en molekyl. Vattenmolekyler är två väteatomer och en syreatom.

Grundämne - är när det är en sorts atomer i ämnet, som guld innehåller bara en sorts atom.

Kemisk förening - är en sammansättning av flera atomer från minst två grundämnen. Dem är bundna till varandra med en kemisk förbindelse.

Kemiskt tecken - är en förkortning av ett grundämne med en till tre bokstäver. Ett exempel är C som står för kol. Dem står oftast efter sitt gemensamma namn som brukar vara på latin.

Periodiska systemet - är en tabell över alla grundämnen som finns. De ordnas efter hur många protoner atomkärnan har och vilken massa dem har.


Densitet - är ett mått på hur mycket massa ett ämne har, eller hur tungt det är.

Systematiska undersökningar - är när man försöker komma fram till något steg för steg, som först planera, skriva hypotes och göra experimentet.

Naturvetenskap - är det gemensamma namnet för ämnen som har med naturen att göra, hit hör fysik, kemi, astronomi, biologi och geovetenskap.

Vetenskapliga metoder - är vad som används vid vetenskapliga experiment.

Förklaringsmodell - är som det låter, en modell som förklarar något.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar