torsdag 28 maj 2015

Alexander Fleming
·      Föddes 6 augusti 1881 i Lochfield, Skottland

·      8 syskon

·      Hans föräldrar dog när han var 12

·      Studerade på St. Marys Hospital Medical School i London.

·      Blev professor där efter penicillinupptäckten

·      Studerade där till första världskriget

·      Jobbade på militärsjukhus

·      Många soldater dog av sårinfektion

·      Försökte hitta ett bättre läkemedel

·      Upptäckte penicillinet av slump

·      Lämnade framme bakterieodling när han var på semester

·      Började mögla

·      Bakterierna undvek möglet. Blev en bakterie-fri zon runt möglet

·      Dog den 11 mars 1955 av hjärtattack





1.     Vad heter du?
2.     Uppväxt?
3.     Vad uppfann du?
4.     Hur hjälpte din uppfinning människan?
5.     Finns det något negativt med din uppfinning?
6.     När dog du?
7.     Varför?
8.     Hur har din uppfinning utvecklats?

1.     Alexander Fleming

2.     Föddes den sjätte augusti 1881 i Lochfield i Skottland. Jag hade 8 syskon, men mina föräldrar dog när jag var tolv år. Jag gick skola på St. Marys Hospital Medical School i London med hjälp av ett stipendium och jobbade sen där som professor, efter att jag upptäckt penicillinet. Före jag hade upptäckt penicillinet och blivit professor så studerade jag där tills första världskriget bröt ut och jag fick istället jobba på ett militärsjukhus. Många militärer dog i infektioner, så jag bestämde att jag ville hitta ett mer effektivt läkemedel än det som redan fanns.


3.     Jag uppfann penicillinet genom att jag glömde en bakterieodling framme när jag åkte på semester. När jag kom tillbaka hade det blivit mögel i bakterieodlingen, men bakterierna undvek möglet så det blev en helt bakteriefri zon runt möglet.

4.     Det blev en drastisk minskning av folk som dog i infektionssjukdomar och sår. Då kunde det vara livshotande med ett sår för att om det blev infekterat kunde man inte bota det. Amputeringar var vanligare då och om det ändå behövdes amputeras så hjälpte penicillinet att läka såret.


5.     Man kan bli resistent mot penicillin om man tar för mycket, alltså att det inte verkar på en längre. Antibiotika tar också inte bara bort de dåliga bakterierna, det dödar dem bra också.

6.     Jag dog den elfte mars år 1955 vid 73 års ålder.


7.     En hjärtattack.


8.     Penicillinet blev snabbt uppföljt av andra läkemedel som liknar det, som erytromycin, streptomycin och cefalosporin. Dem är alla gjorda på mögelsvamp eller strålsvamp och tillhör antibiotikagruppen. Dessa dök upp för att penicillinet kunde vara instabilt och bröts ner i magen innan de hunnit verka ordentligt. Penicillinresistenta bakterier hade också kommit snabbt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar