torsdag 26 mars 2015

Ta socker ur en banan
Planering

Finns det socker i banan?
Hur mycket?

Material:
Banan
Mortel
Filterpapper
E-kolv
Gasolbrännare
Trefot
Tändstickor
 Provrör
Stativ
Avledningsrör
2 Bägare


1.
Först tar du bananen och mortlar den till mos i morteln. Sedan blandar du i lite vatten och rör om.
Ta sedan filterpapperet och placera det på stativet och ha bägaren under. Häll bananmoset i filterpapperet och vänta på att vattnet har runnit ner i bägaren. Denna metod kallas filtrering och den används ofta när man brygger kaffe.
Den är bra att använda filtrering för att vi bara ska ha med vattnet, och eftersom att porerna i filtret är så små så är vatten det enda som kan komma igenom.
Eftersom att vattnet har varit blandat med bananen så finns sockret nu i vattnet.

2.
Nu ska du göra något som kallas destillering. Det används oftast när man ska rena vatten, vilket är vad vi ska göra nu.
Ta först det sockerfyllda vattnet och häll det i E-kolven, som ska vara kopplat med avledningsröret till ett provrör som ligger i den andra bägaren som är fylld ungefär till hälften med vatten för att kyla provröret sen när du tänder gasolen.
Placera E-kolven på trefoten och ha gasolbrännaren under. Sätt igång gasolen och tänd på fort, innan gasolen har spridit sig i rummet.
Vänta nu på att vattnet ska övergå till ånga som stiger upp i kolven och sedan ner i provröret för att värme stiger och provröret är det enda stället som den kan ta vägen. Finns det något socker så kommer det att stanna i E-kolven.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar